BILLEDER & BYENS HISTORIE

Velkommen til fantastiske Bjerringbro

Bjerringbro ligger smukt placeret i den 2-3 km brede Gudenådal, hvor marker, skove og engdrag i al deres pragt indrammer byen, der deles i to af Gudenåens vand.

Placeringen af Bjerringbro er på ingen måde tilfældig. I dag lever Møllebækken et forholdsvist hengemt liv i mellem byens huse, men tilbage i 1840’erne blev bækken brugt til at drive en vandmølle.

Mølleren, der var en driftig mand, byggede en bro over åen for at udvide kundekredsen med alle bønderne syd for åen. Da broen lå tæt på landsbyen Bjerring, kom stedet og den senere by til at hedde ”Bjerringbro.”

Jernbanen kom til

Med det nye trafikale knudepunkt for bønderne var det naturligt at man i 1863 anlage en station i forbindelse med den nyanlagte jernbane mellem Viborg og Langå. Og det er fra 1863 at man regner Bjerringbros levetid.

Ifølge Wikipedia havde Bjerringbro omkring århundredeskiftet ”udskibningssted med pakhus ved Gudenåen, apotek, lægebolig, købmandshandel, mølle, gæstgiveri, markedsplads (marked i hver måned med kreaturer), jernbane-, telegraf- og telefonstation samt postekspedition.”

Fra århundredeskiftet voksede Bjerringbro for alvor med elværk, vandværk, svineslagteri, kirke, post- og telegrafstation, kommuneskole og teknisk skole.

Tigerspring med Grundfos

Men det store tigerspring i Bjerringbros udvikling tog sin spæde begyndelse i 1944, da den lokale smed Poul Due Jensen blev selvstændig med Bjerringbro Pressestøberi og Maskinfabrik. Ret hurtigt stod det klart, at pumper skulle være Poul Due Jensen og Bjerringbros fremtid.

Virksomheden skiftede navn til Grundfos i 1967, og den dag i dag har virksomheden stadig hovedsæde, produktion og udviklingsafdeling i Bjerringbro. Samtidig kan du finde Grundfos i mere end 55 lande over hele jordkloden.

Meget mere end pumper

Selv om Grundfos har været en stor del af Bjerringbros udvikling til den moderne by, du finder i dag, så er Bjerringbros erhvervsliv meget mere end en pumpekoncern.

Med blot otte procent af Viborg Kommunes befolkning kan Bjerringbro således prale af, at 11% af alle kommunens virksomheder ligger i byen – og at hele 18% af alle virksomheder med flere end 50 medarbejdere ligger i Bjerringbro!

Vi er samtidig en by der kan prale af et driftigt handelsliv med to gågader og torv i bydelen nord for åen og et handelscentrum på Sønderbro.

Vi er stolte af Bjerringbro!

Vi er faktisk ret stolte af vores by, og denne hjemmeside beviser da også, at vi har noget at have stoltheden i.

Her kan du opleve alle de ting, der gør Bjerringbro til en fantastisk by at bo, arbejde og leve i!